top of page

Când ar trebui să ne preocupe tulburările de ciclu menstrual?

Ciclul menstrual este intervalul de timp de la prima zi a unei menstruații până la prima zi a următoarei menstruații, deci este format din menstruație și intervalul intermenstrual. Imensa majoritate a femeilor prezintă, în cele câteva zeci de ani de activitate menstruală, tulburări de ciclu menstrual - nu suntem ceasuri elvețiene, organismul nostru funcționează cu imperfecțuni.


Important este când ar trebui să ne îngrijoreze aceste tulburări. Răspunsul este simplu: atunci când tulburările menstruale aduc prejudicii sănătății noastre.


Cel mai frecvent și evident prejudiciu pentru sănătate este anemia apăruta prin sângerări prea abundente și/ sau îndelungate. Indiferent de vârsta persoanei care sângerează, pierderile mari de sânge trebuiesc oprite, sângerarile vitoare pevenite, iar anemia determinată de sângerare - tratată.


O sângerare abundentă impune prezentarea la medicul ginecolog, care va exclude mai întâi suferințele organice: fibroame, tumori, polipi, avort, sarcină extrauterină, sarcină cu sângerare, etc. Aceste probleme de sănătate, odata depistate, vor primi tratament specific.


Sângerările prin perturbarea reglării hormonale a aparatului genital, care sunt și cele mai frecvente, apar mai ales după pubertate sau înainte de instalarea menopauzei, dar pot apărea oricând, și sunt perfect remediabile cu tratament hormonal.


Există și sângerări menstruale sau intermenstruale determinate de probleme în coagularea sângelui, crize hipertensive, tulburări în funcționarea tiroidei, etc. Acestea se vor rezolva prin tratamentul suferinței generatoare, de către specialistul hematolog, internist, endocrinolog, etc.


În ceea ce privește tulburarea de ciclu menstrual prin lipsa, întârziere, sângerări reduse ca debit și lungime în timp, sau absența menstruației pentru un timp, aceasta nu reprezintă un pericol iminent pentru sănătate, dar necesită consult de specialitate pentru precizarea cauzei.


Sunt persoane la care menstruațiile rare și/ sau reduse cantitativ sunt ceva obișnuit. Ele pot fi modul personal de manifestare a menstruației sau expresia unor afecțiuni, cum sunt Sindromul ovarelor polichistice sau Adenomul de hipofiză secretant de Prolactină. Adesea, cauza unei intârzieri sau absențe a menstruației poate fi oboseala sau stresul. De obicei, întârzierile menstruale nu sunt datorate unor boli grave, iar neplăcerile determinate de ele sunt tratabile medicamentos.


Desigur, o menstră absentă sau redusă cantitativ poate apărea în contextul vârstelor extreme, pubertate/ menopauza, sau poate fi determinată de o sarcină - normală sau extrauterină - sau de complicațiile unei nașteri sau avort - sinechiile uterine (zone de aderență anormală a pereților uterului).


Vestea bună este că toate aceste situații au rezolvări specifice, de obicei medicamentoase, rareori chirurgicale, în cabinetele și clinicile de ginecologie.




Postări recomandate
Postări recente
Caută în funcție de subiect
Arhivă
Urmărește-ne
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page