top of page

10 lucruri de știut despre Testul Babeș-Papanicolau (PAP)

Testul Babeș-Papanicolau sau PAP testul este cea mai veche, cunoscută și necostisitoare metodă de depistare a leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin. Metoda a fost inițial descoperită de savantul român Aurel Babeș și abia după un an de grecul Papanicolau, al cărui nume îl poartă.


PAP testul poate salva vieți dacă este efectuat periodic de femei după debutul în viața sexuală și până la vârste înaintate. O dată leziunile precanceroase depistate se pot lua măsuri care să împiedice evoluția bolii.


Rata femeilor din România care ajung să se îmbolnăvească și chiar să moară din cauza acestei afecțiuni este îngrijorător de mare. Efectuarea periodică a testului Papanicolau și a examenului ginecologic poate cu ușurință să evite suferința și riscuri vitale. Fără această analiză, pacienta se prezintă la consult târziu, cînd apar simptomele și boala este deja avansată.


Iată deci 10 lucruri de cunoscut despre testul Babeș-Papanicolau:


1. Cum se realizează testul Babeș-Papanicolau?

PAP testul se realizează din secreția de pe suprafața și din canalul colului uterin. Secreția recoltată este trimisă pentru a fi studiată în laborator, unde celulele recoltate sunt analizate la microscop pentru a le descoperi pe cele modificate sau chiar canceroase.


2. Cum trebuie să te pregătești pentru testul Babeș-Papanicolau?

Pregatirea pentru analiză constă în evitarea spălăturilor vaginale, a tratamentelor locale cu ovule sau creme și a contactelor sexuale cu 48 ore înainte de recoltare. Testul PAP nu se efectuează în zilele cu sângerări vaginale. Momentul ideal este la jumătatea intervalului dintre menstruații.


3. Cum te afectează intevenția locală?

PAP este o analiză care se recoltează cu un instrument aspru (periuță, burete, spatulă etc.) de pe suprafața și din canalul colului unterin. Recoltarea analizei se realizează după introducerea unui depărtător care să permită observarea colului. Manevrea nu doare și nu lezează țesuturile (nu ciupește și nu smulge țesuturi). Se poate însă simți disconfortul fizic datorat explorării acestei zone delicate. După intervenție pot apărea mici scurgeri sanghinolente, datorate perierii energice a zonei, necesară pentru a recolta celulele pentru analiză. Este important să te relaxezi în timpul procedurii pentru a detensiona muschii vaginali și a face întreg procesul mai rapid și mai ușor.


4. Care este diferența dintre testul convențional și cel în mediu lichid?

PAP testul se poate recolta în mod clasic, depunând secreția pe lame de sticlă ce vor fi prelucrate și studiate în laborator, sau în mediu lichid, situație în care instrumentul de recoltare se spală într-o soluție specială din care se va lucra analiza. PAP testul clasic este mai ieftin, se lucrează mai repede și poate recolta celule mai profund din canalul colului pentru că este utilizat un instrument special pentru canalul colului. În mediu lichid se pierd mai puține dintre celulele recoltate, tot materialul fiind spălat în lichid.


5. Cât durează până primeși rezultatul?

De obicei rezultatele testelor Babeș-Papanicolau sunt gata în zece zile sau două săptămâni de la recoltare, indiferent dacă se efectuează analiza în mediu lichid sau convențional.


6. Cum trebuie interpretat rezultatul?

Interpretarea se realizează de medicul specialist în context clinic, adică în corelație cu examenul ginecologic și alte analize. În țările cu resurse financiare substanțiale există tendința de a realiza de la început și testarea HPV în ideea că în absența unui virus cu risc înalt este puțin probabil să apară o leziune severă. Un PAP test anormal asociat cu un virus de risc înalt impun o intervenție. Testarea HPV este scumpă (250-550 RON) dar diagnosticul poate fi precizat folosind colposcopia, biopsia sau alte investigații foarte valoroase.

Teste ulterioare. Analiza nu poate preciza cu exactitate originea lor si nici factorul care le-a alterat, poate ridica doar suspiciuni care se pot lămuri prin analize ulterioare.


7. Cât de des trebuie repetat testul Babeș-Papanicolau ?

Testul se repetă în funcție de situație de la câteva luni la doi trei ani, în medie la interval de un an. Persoanele active sexual, care nu folosesc corect protecție, care schimbă partenerii sau au mai mulți parteneri concomitent și persoanele la care s-au evidențiat leziuni sau care au prezentat analize anormale (Papanbicolau, HPV, colposcopie) necesită o testare la intervale mai mici, de câteva luni.


8. Ce factori afectează rezultatele testului?

Rezultatele testului pot fi modificate prin prezența unor celule care au coborât de la nivelul corpului uterin, trompelor sau ovarelor (situații mai rare) de asemenea rezultatul poate fi alterat de infecții, diabet, scăderea imunității, tratamente agresive, etc. Există situații când testul Papanicolau ratează chiar leziuni avansate ale colului, de pildă, când leziunile sunt acoperite de mult mucus, puroi sau secreții.


9. Este necesar testul Babeș-Papanicolau dacă te-ai vacinat împotriva HPV?

Vaccinul HPV este eficace doar dacă s-au efectuat toate administrările recomandate înainte de debutul în viața sexuală. Din nefericire sunt situații când contaminarea cu virus HPV se realizează chiar dacă se folosește prezervativ, de pildă prin mâini murdare de secreție cu virus.

Vaccinurile HPV protejează doar împotriva tulpinilor 16 și 18 ale virusului, cele mai agresive și care determină majoritatea cancerelor de col uterin, dar mai rămân câteva zeci de tulpini cu risc înalt sau mediu care continuă să circule în populație și nu sunt acoperite de nicun vaccin. Ca atare se recomandă ca și persoanele vaccinate să se testeze periodic.


10. Care sunt limitările testului Babeș-Papanicolau?

Nu trebuie să ne așteptăm de la PAP test la mai mult decât oferă; el nu are aproape nicio relevanță pentru suferințele altor părți ale aparatului genital în afară de col, dar poate fi influențat de suferințe asociate (infecții, diabet. tulburări de menopauză). Ca atare, pentru a avea siguranța sănătății aparatului genital, este necesar examenul ginecologic și alte investigații (ecografie, colposcopie etc.)

Postări recomandate
Postări recente
Caută în funcție de subiect
Arhivă
Urmărește-ne
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page