top of page

Informații noi și interesante de la ultima conferință de ginecologie

La data de 22 și 23 mai a avut loc la București sesiunea de comunicări științifice Forum Ginecologia.ro. În cele două zile au fost prezentate peste 60 de lucrări, aducând informații noi și interesante. Câteva dintre ideile discutate la conferință m-am gândit că ar fi interesante și cu implicații practice pentru dumneavoastră.


1. Știți probabil că există pe piață vacinuri împotriva tulpinilor de virus HPV incriminate în determinarea cancerului de col uterin și a altor cancere. Anii trecuți s-a încercat la noi în țară vaccinarea tutror tinerelor din școli dar fără succes. Subiectul este important pentru țara noastră deoarece suntem primii în Europa atât la incidența cât și la mortalitatea prin cancer de col uterin. Vaccinările s-au făcut până acum în toată lumea exclusiv cu cele două vaccinuri existente pe piață (pentru tulpinile 16 și 18).


În cadrul conferinței s-a anunțat că în Statele Unite există deja pe piață un vaccin HPV pentru 9 tulpini de virus, produs de firma MSD, tot sub numele Gardasil. Actualmente se negociază introducerea sa și în Europa.


Cele 2 vaccinuri accesibile până acum, Silgard (cunoscut și sub numele de Gardasil) și Cervarix protejează doar împotriva celor două tulpini de virus HPV considerate mai periculoase, 16 și 18. Silgard protejează și pentru 2 tulpini care dau condiloame.

Noul vaccin va impiedica, probabil, selecția de tulpini periculoase, responsabile de epidemiile viitorului. Momentan sunt cunoscute peste 30 de tuplini de virus HPV care pot determina cancer de col uterin. Vaccinarea HPV este recomandată persoanelor care nu și-au început viața sexuală.



2. O altă temă abordată, legată tot de infecția cu virus HPV, a atras atenția asupra implicării acestui virus și în infertilitatea masculină. În cazul bărbaților care sunt purtători, infecția HPV scade capacitatea de mișcare a spermatozoizilor și afectează capul spermatozoizilor ajungând astfel să influențeze negativ embrionul, scăzându-i capacitatea de implantare și determinând avorturi spontane.

Ca atare, se pare că sexul neprotejat și cu parteneri multiplii poate avea efecte negative asupra capacității de reproducere și prin intermediul infecției cu virus HPV.



3. O atenționare pentru viitoare mămici a venit de la colegii de la maternitatea Filantropia, care semnalează un efect negativ al operaților cezariene de care pacientele nu sunt adesea conștiente: riscul ca, la o noua sarcină, placenta să se formeze defectuos, pătrunzând adânc în peretele uterului sau chiar depășindu-l și având tendința de a invada alte organe, astfel determinând complicații grave.


Sper că informațiile vi s-au părut interesante și că vă vor fi de folos!


Postări recomandate
Postări recente
Caută în funcție de subiect
Arhivă
Urmărește-ne
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page