top of page

Cât de importanti sunt microbii noștri?


De obicei, când ne gândim la microbi, îi asociem cu boala și suferința. Până la naștere, copilul sănătos nu are microbi, aceștia colonizează suprafețele și cavitățile sale după naștere, se înmulțesc și formează flora sa microbiană. Însă mulți dintre microbi nu îmbolnăvesc copilul, ci adesea contribuie la sănătatea lui.


Toate cavitățile noastre naturale: nas, gură, vagin, rect, etc. conțin microbi. Diferitele specii de microbi se inhibă reciproc, din "războiul" lor rezultând, de obicei, sănătatea noastră. În situația în care intrăm în contact cu microbi periculoși, aceștia se înmulțesc necontrolat și invadează organismul nostru, făcându-l să sufere direct sau prin substanțele secretate de ei: toxinele microbiene.



Prezența microbilor în majoritatea cavităților noastre naturale nu este numai firească ci și necesară: Microbii din intestin participă la digestie și sintetizează substanțe necesare organismului, microbii din vagin determină aciditatea necesară pentru protecție, microbii din toate cavitățile, dacă sunt din speciile și în proporțiile necesare, determină starea de echilibru, sănătate și protecție a cavităților noastre naturale.


Fiecare dintre aceste spații ale noastre are un sistem propriu de auto-curățare și echilibrare. Acest lucru este valabil, desigur, și pentru vagin: Vaginul este o cavitate care se curăță prin umezeala datorată prezenței mucusului secretat de colul uterin și a lichidului ce traversează spre interior din pereți. De asemenea, vaginul se află într-o continuă reîmprospătare a stratului intern prin înmulțirea rapidă și desprinderea spre interior a celulelor de pe pereți și conține în interior un amestec echilibrat de microbi, dintre care cei mai importanți sunt bacilii Doderlein, o varietate de bacili lactici. Aceste bacterii seamănă cu cele care acresc laptele și determină un mediu ușor acid în vagin, util protecției împotriva agresiunii altor microbi.


O floră microbiană sănătoasă în vagin este, deci, utilă pentru protecția și confortul nostru, dar poate avea și implicații nebănuite: Se pare că acești microbi, antrenați în timpul nașterii pe față și mai ales pe buzele nou născutului, vor coloniza tubul său digestiv, constituind baza florei care va asigura buna funcționare a aparatului digestiv al copilului. Există în Statele Unite ginecologi care folosesc comprese îmbibate în secreția vaginală a mamei - dacă aceasta este normală - cu care ating fața și buzele nou născutului extras prin cezariană, spre a evita colonizarea tubului său digestiv cu microbi potențial periculoși din mediul spitalicesc. Desigur, tubul digestiv al copilului poate fi colonizat cu microbi benefici și in absența însămânțării directe, dar furnizarea directă de bacili lactici constituie un factor de protecție împotriva tulburărilor digestive date de microbi periculoși.


Însămânțarea cu microbi se poate manifesta și în sens invers, de pildă, la femeia adultă, flora intestinală poate coloniza vaginul, cum este cazul infecțiilor determinate de Candida, cu punct de plecare digestiv, favorizate de lenjeria tanga.


O floră vaginală sănatoasă se poate păstra sau obține respectând niște reguli firești:

Igiena organelor genitale include toaleta periodica, la fel ca a întregului corp, a organelor genitale externe, dar nu implică lavajul intempestiv al vaginului: irigațiile vaginale se adresează doar situațiilor de boală. În cazul femeilor cu floră sănătoasă, îndepărtarea conținutului vaginal poate favoriza dezvoltarea unei flore anormale, uscăciunea rezultată în urma spălăturii va determina un reflex de hipersecreție iar lichidul septic antrenat poate favoriza infecții înalte.


Pentru refacerea florei microbiene normale avem la dispoziție și numeroase produse ce conțin microbi potriviți vaginului, ca și numeroase produse cu microbi utili tubului digestiv.






Postări recomandate
Postări recente
Caută în funcție de subiect
Arhivă
Urmărește-ne
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page