Colposcopia - Aliatul nostru în depistarea leziunilor colului uterin
Voi începe cu o precizare pentru cei care nu sunt de meserie: deşi cuvintele seamănă, colonoscopie şi colposcopie sunt două lucruri diferite: colonoscopia este studierea interiorului intestinului gros cu un aparat special iar colposcopia este examinarea suprafeţei colului uterin şi a vaginului sau vulvei cu un fel de microscop numit colposcop. El poate fi un aparat optic sau o cameră de luat vederi măritoare, cu care se lucrează după montarea unui departator- specul vaginal - care să facă vizibil colul uterin.
Colposcopia este, deci, o metodă de explorare în detaliu a suprafeţelor accesibile din tractul genital al femeii.
De ce este atât de utilă? Pentru că face posibilă atât localizarea cu precizie a leziunilor cât şi aprecierea tipului şi a gravităţii leziunilor, permite atât urmărirea lor, cât şi preleverea la nevoie de fragmente din zonele cele mai bolnave, cât şi tratarea leziunilor cu mare precizie, prin diferite metode locale.
Cu ochiul liber, imaginile ne pot păcăli, se poate să nu observăm deloc o leziune precanceroasă sau, dimpotrivă, să ne speriem de o leziune banală, apărută, de pildă, pe fond hormonal, dar pe care ochiul liber nu o poate deosebi de ceva mai grav. Doar situaţiile foarte severe, cum sunt cancerele mai avansate de stadiul 2, se observă cu uşurinţă cu ochiul liber.
Colposcopia este obligatorie atât pentru diagnostic cât şi pentru a realiza o biopsie. Prelevarea unui fragment de ţesut se face exact din zona cea mai bolnavă şi uneori se biopsiază şi marginea leziunii, spre a verifica extinderea bolii în ţesut sănătos.
Desigur, pentru depistarea leziunilor suspecte ale colului uterin sunt foarte utile citologia Babes-Papanicolau si testarea HPV, dar singura care evidentiaza, practic, leziunea, este colposcopia.
Eu prefer să examinez colposcopic cât mai multe paciente, spre a evita orice surpriză, mai ales că este o examinare nedureroasă, dacă pacienta nu are o inflamaţie care sa provoace jenă la orice atingere- în acest caz se amână colposcopia până trece inflamaţia. Colposcopia se poate repeta de oricâte ori este necesar, nu dă reacţii adverse, nu iradiază şi nu cere condiţii speciale. Se amână doar dacă pacienta sângerează sau are o inflamaţie locală accentuată.
Din aceste motive am achiziţionat la sfârşitul anului trecut un model nou şi mai performant de colposcop, care îmi permite să-i prezint pacientei pe un monitor imaginea zonei pe care o cercetez.
Sunt convinsă că, atunci când cineva îşi vede zona bolnavă cu ochii proprii, îi este mai uşor să înţeleagă ce are şi ce este de făcut. De asemenea, calitatea imaginilor, contrastul si treptele de mărire permit un diagnostic mai precis.
Vă aşteptăm cu drag să explorăm împreună zonele greu accesibile ale corpului nostru şi să ne asiguram o viaţă cu linişte şi sănătate, pentru mulţi ani!