Dr. Daniela Schwarcz
Cabinet Privat Obstetrică - Ginecologie Ploiești
Medic Ginecolog - Med Life Băneasa
Ginecologia nu este un secret
Sunt întrebări și mituri pe care le auzim peste tot, află un răspuns real
Sunt lucruri pe care trebuie să le cunoască orice femeie despre corpul ei...
Află mai multe despre corpul tău
Cât de des trebuie făcute consultațiile ginecologice?
Daniela Schwarcz: În general, în absența unor simptome, este suficentă o consultație cu investigații uzuale pe an (examen de secreție vaginală, examen Papanicolau, eventual ecografie)
În funcție de starea de sănătate constatată, consultațiile se pot efectua mai des sau mai rar (de pildă o data la doi ani)
Este necesară o viață sexuală regulată pentru starea noastră de sănătate?
D.S.: În imensa majoritate a cazurilor, ceea ce ne este necesar este senzatia de protecție, tandrețea, date de o relație armonioasă. Viața intimă este doar o parte a acestei relații. Sexualitatea în sine în afara unei legături armonioase nu este neapărat necesară dar uneori ne poate crea neplăceri.
Durerile menstruale, la contact sau la frig, sunt considerate ceva normal?
D.S.: Durerea este un simptom. Este normală doar la naștere sau avort. În alte situații, durerea este un semnal de alarmă, cauza ei trebuie căutată și tratată.
Care sunt cele mai bune metode de contracepție?
D.S.: Cea mai bună metodă de contracepție este cea potrivită persoanei care o solicită, care îi oferă maximul de protecție cu minimum de neplăceri. De pildă pentru o persoană tânără, cu tulburări menstruale și fără contraindicații medicale, având o relație stabilă și fără risc de BTS (boală cu transmitere sexuală) un contraceptiv oral reprezintă o opțiune potrivită. Pentru o persoană peste 35 de ani și cu probleme medicale aceeași metodă este riscantă, nepotrivită.
Până la ce vârstă este indicat pentru o femeie să rămână însărcinată?
D.S.: Majoritatea autorilor de tratate medicale consideră ideal să avem primul copil între 18 și 25 de ani, următoarele sarcini constituind opțiunea cuplului. Înaintarea în vârstă scade atât fertilitatea cât și starea de sănatate a femeii. Peste 35 de ani creste semnificativ și riscul de a concepe un copil cu probleme genetice. O gravida care este corect urmărită are posibilitatea de a depista din timp toate aceste probleme.
Care sunt motivele pentru care nu pot ramane unele femei însărcinate?
D.S.: Motivele sunt legate atât de sănătatea lor cât și de sănătatea partenerilor, de aceea investigațiile trebuie făcute în paralel. În cazul femeilor cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt cele inflamatorii (endometrioza, anexite etc.) și cele hormonale (în contextul unor boli preexistente sau suferințe tranzitorii pe fond de stres).
Ce este și cum se manifestă menopauza?
D.S.: Menopauza este o etapă firească a vieții datorată opririi din funcție a ovarelor. Vârsta normală de instalare este între 45-55 de ani, cu variații de la o persoană la alta. Principalul simptom este oprirea menstruației, brusc sau precedată de tulburări menstruale (este important de verificat de către medic dacă aceste tulburări sunt legate de menopauză sau sunt manifestări ale unor boli uneori foarte serioase). Instalarea menopauzei poate fi însoțită de bufeuri (valuri de căldură urmate de transpirație) creștere în greutate, irascibilitate etc.
Care sunt cele mai periculoase/frecvente boli cu transmitere sexuală?
D.S.: Pe cale sexuală se pot contacta atât boli ale aparatului genital - locale (condilomatoza și alte infecții HPV, gonoree, chlamidiaza, etc.) cât și boli generale (Sifilis, hepatite, unele leucemii, Sida etc.). Efectele acestor boli asupra organismului merg de la neplăceri locale (de exemplu condilomatoza și unele infecții micotice) până la efecte dramatice asupra întregului organism (ca în Sida sau hepatite). Din acest motiv este important să fim prudente în viața intimă și să avem în vedere în permanență protecția față de infecții. Țara noastră este "campioană" la sifilis, hepatită B și infecție HPV (suntem primii din Europa la incidența cancerului de col uterin și la mortalitatea prin această boală, care depistata la timp poate fi tratată).
HPV înseamnă cancer? Câte femei suferă de acest virus și în ce mod sunt afectate?
D.S.: Infecția HPV este extrem de frecventă și de obicei banală. Virusul ne poate infecta cu ocazia relațiilor sexuale de orice fel și în orice context dar și prin atingere în condiții de igienă precară. Se consideră că 80% dintre femei intră măcar o dată în viață în contact cu virusul HPV. Dintre cele peste 100 de tuplini de virus care pot infecta omul, circa 30 pot da infecții lente care uneori se soldează cu apariția cancerului. În funcție de locul infectat, cancerul poate fi al colului uterin, vaginului, vulvei, anusului, limbii, faringelui etc.